1 maart t/m 27 maart 2020 - Dominika Kozak


1 maart mogen we een jonge dame verwelkomen. Dominika Kozak is vorig jaar afgestudeerd in kunst. Het wordt haar eerste expositie, beter nog! De eerste expositie in het buitenland want zij komt uit Polen. Dominika werd geïnspireerd door diepzeevissen en insecten. In haar grafische werk gebruikt zij traditionele materialen zoals inkt en pen.

 

Het is niet alleen maar een gewone expositie. We vieren ook het 1-jarig bestaan van Galerie Blauw!

Daarnaast draagt onze beheerder/curator Kinga Wieczorek het werk aan Mia Heida over!

 

Deze expositie is voor ons zeer speciaal! Kom op onze feestje en support Dominika Kozak - een nieuwe sterretje van Zaandam.

 

De officiële opening is op zondag 1 maart vanaf 11.00 tot 16.00uur.

 

 

Dominika Kozak:

Mijn interesse in diepzeevissen is ontstaan uit het idee dat deze vissen een weerspiegeling van de mens zijn. De diepten van de zee verbergen veel geheimen, evenals de menselijke natuur. Hoewel ieder van ons de meeste landdiernamen kan noemen die met het blote oog zichtbaar zijn, kennen maar weinigen vissoorten die op een diepte van maximaal 2000 m onder zeeniveau leven. We zien de menselijke structuur ook alleen van buitenaf, soms zonder zelfs maar de moeite te nemen om uit te zoeken wat de persoon is. Diepzeevissen hebben een ingewikkelde structuur als gevolg van talloze aanpassingen aan het leven op zo'n enorme diepte. De mens is ook geen eenvoudig wezen. De menselijke psyche is samengesteld uit vele, vaak onbegrijpelijke processen die de persoon vormen die we zijn.

Het feit dat ik buitengewoon geïnteresseerd ben, is dat deze vissen volledig blind zijn omdat het zonlicht niet die diepte bereikt. De weerspiegeling van dit fenomeen in het menselijk leven is de ongevoeligheid voor het lijden van een andere persoon. Mensen kijken liever weg en doen alsof de situatie niet over hen gaat, zodat ze niet hoeven te reageren op het leed van een andere persoon. Dankzij hun aanpassingen aan de zee worden vissen voor veel mensen een mysterie. De mens is ook graag onbereikbaar, omdat het hem veel aantrekkelijker maakt. Een mysterieus persoon zijn maakt ons een puzzel en een uitdaging voor anderen. Mensen verbergen hun dromen en gevoelens diep van binnen. Ze doen dit omdat ze liever de meeste van hun gedachten onderdrukken door hun eigen veiligheidsbarrière te bouwen