5 januari 2020 t.m 31 januari 2020 - Brighart & Ineke Agenant


 

Vanaf 5 januari t.m 31 januari in Galerie Blauw verwelkomen we 2 kunstenaars: Brighart & Ineke Agenant. Officiële opening is op zondag 5 januari vanaf 11.00 tot 16.00 uur met een openingstoespraak door Christine Filip (coach) om 13.00 uur

Brighart is bekend van haar geestelijke abstracte schilderijen en wordt gewaardeerd over het hele wereld. Ineke Agenant komt met prachtige objecten die geïnspireerd zijn door organische vormen uit de natuur.

 

Wees welkom!

 

Meer weten over de kunstenaars?Lees maar door:

 

BRIGHART

Abstract expressioniste Brighart is geboren 1956 te Amsterdam. Zij volgde lessen bij:Michiel Czn.Dhont, Anton Assies, Agaath Koers, Dorien Melis, Aleid Holman,Hendrik van Leeuwen en vele jaren bij Femia Morselt. Zij deed de vooropleiding van de Rietveld academie te Amsterdam. Van 2004 tot en met 2007 werkte zij fulltime op WBK Vrije Academie werkplaats voor beeldende kunsten te Den Haag. Daar kreeg ze les van Zhuang hong Yi , Mark de Wijer, Mark van Overeem, Vincent Botella, Bill Boogaarts, Peter Otto.

In 2011 behaalde ze haar propedeuse Grafiek en tekenen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. In Brighart,s expressionistische kunstwerken komen de thema’s: Vreugde, Creatieve energie, Energiebronnen en Bewegingen in het universum naar voren. Zij laat in haar werk een immateriële werkelijkheid zien.

Zij probeert de geestelijke wereld af te beelden in een abstracte beeldtaal. Zij laat zich inspireren door de theoretische natuurkunde. Zij verdiepte zich in de kwantummechanica en de snaartheorie. Brighart laat zich voor haar intuïtieve schildershandelingen, die uitdrukking geven aan haar gevoelens, inspireren door: -Sir Karl Popper die zei: 'Optimism is a moral duty'(1993). -Willem de Ridder schreef het boek: Spiegelogie. 'De wereld is een spiegel van jezelf.' .Rood,oranje en geel zijn veel voorkomend in Brigharts abstracte kleurrijke schilderijen.

Zij experimenteerde bijvoorbeeld met het gebruik van nylon paraplu’s.(2005); glas bolletjes 2012 en space-gel (2008). Momenteel werkt de kunstenares in lagen verf, waardoor er een transparantie ontstaat: Valley (2010), Higgs deeltjes (2012), Middellandse zee (2015) en Into the Nature (2018).

 

INEKE

Mijn naam is Ineke Agenant uit Ilpendam en ben in 2003 begonnen met een cursus keramiek bij het Kultuurhuis Wherelant in Purmerend. Het bleek al snel, dat onze groep ieder zijn eigen weg zocht en daar kregen we alle ruimte voor. Mijn objecten werden veelal organisch vormen geïnspireerd op elementen uit de natuur in al haar verschijningsvormen.

Daar komt een groot deel van mijn inspiratie vandaan. Maar ook indrukken van onze verre reizen en natuurfoto's uit National Geographic, omzetten in organische bewegingsvormen blijft een enorme uitdaging. Soms gebruik ik natuurlijke materialen zoals bv een bijzondere bloem, probeer de beweging te volgen in klei om te zetten, zodat natuur en klei samensmelten tot één geheel.

Mijn objecten zijn zeer divers, zowel in vorm als in kleur.

2009 Hebben we met een paar meiden een kunstroute door ons dorp georganiseerd en een tweede in 2013. De derde zal volgend jaar op 12 en 13 september 2020 van start gaan.

In 2010 heb ik met onze keramiek groep geëxposeerd in de Grote kerk te Oosthuizen en in datzelfde jaar ook in de bibliotheek van Purmerend in het kader van 600 Purmerend. Na een jaar of 12 keramiek bij Wherelant, zijn we met onze groep op zoek gegaan naar een eigen plek en vonden die Trudie. Helaas stopte ze ermee , maar zijn heel blij dat we na een jaar zonder, weer een plek hebben gevonden. Klei blijft betoveren.